Kerst is ook dank je wel zeggen. Daarom wil ik je bedanken voor je oprechte betrokkenheid en medeleven dit jaar. Oprecht, want je bent niet geraakt omdat je mij kent of omdat je naar dezelfde kerk gaat. Je voelde je niet gedwongen omdat er oneigenlijke belangen een rol spelen. Je hebt met mij meegekeken en integer, vanuit je medemenselijkheid, een mening gevormd. Ik mis dat in Midden-Groningen.

Ondertussen vliegt de tijd, en ben ik niet meer bezig met gelijk krijgen. Daarvoor heb ik een paar harde noten moeten kraken. Het gedrag van sommige mensen moet van buitenaf worden begrensd, een echte oplossing is dat nooit. Onbewuste, valse intenties blijven. De signalen daarvan zijn er.

Door alles heen ben ik trouw gebleven aan de mens die ik wil zijn. Ik heb vrede in mezelf en met mezelf. Goede intenties, daar gaat het om. Er is niets om mij voor te schamen. Ik heb zelfs het verzoek gedaan om te worden gestraft voor mijn laster als noodweer (hetgeen overigens heel effectief is gebleken). Ik zou graag alles nog eens toelichten.

Daarnaast doet het goed om het agressieve gedrag van de ander te relativeren. Dat kan, nu het doelwit van onze laffe buurman – onze kwetsbare kinderen – inmiddels volwassen is. We kunnen plezier hebben om alle capriolen van de buurman. Achteraf en van buitenaf is het ook allemaal erg grappig. Ik heb mij voorgenomen om er de volgende keer meteen op die manier van te genieten! Vervolgens heb ik veel geleerd van de “communicatie” van dit soort mensen. Die is niet gespeend van enig argument en volledig non-verbaal, zoals sommige dieren zich op de borst slaan. Het stelt nooit iets voor, het moet blijkbaar even en de boodschap is net zo primitief. En dan het verfijnde ethisch besef, staan glunderen dat het wettelijk is toegestaan om te schelden en te beledigen. Het is allemaal van zo’n kinderlijke eenvoudig, beperkt bijna. Wij mogen dan best iets beter over onszelf denken.

Een mens kan zijn eigen leegte niet missen. Ik kan hem niks kwalijk nemen. Wij gaan vrolijk het nieuwe jaar in. Werken aan de verlichting van onze eigen zorgen en tegelijkertijd lekker ontwikkelen, groeien en genieten.

Jou wens ik voor het komende jaar dat je veel redelijke mensen ontmoet, zodat je kan geven en ontvangen: begrip en verdraagzaamheid, in vrede en met fatsoen.